GİMDES - Soru & Cevap Platformu ile sizlere Helal Sertifikalama noktasında merak ettiğiniz tüm sorulara cevap vermek üzere kurulmuş bir sistemdir.

En popüler etiketler

helal-sertifikalama helal-sertifikali-urunler helal tavuk ulker helal-logo helal-sertifikali-tavuk soya-ürünü helal-organik-olmali katki-maddesi jelatin kozmetik sertifika halal-dunya-marketleri bulasik-deterjani ferrozinc-berko-helal-jelatin-analiz-gimdes-ilaç soya-sosu soya-lesitini dogal e-katki-maddeleri brosur helal-cay kefir - sistein bio organik deterjan sucuk ak-gida dr-rodzi tse-helal-sertifikalama ilac aroma tse alkol gazli-icecek icecekler helal-kozmetik ersag bitkisel su şeker bebek antibiyotik gimdes gdo grafen-helalsertifika-zararlımaddeler balmumu-petek-alerji fason-üretim şitoğlu bereket-döner naturalive-titanyum saccharomyces-cerevisiae kağıt- streç-yağlı helal-dünya-marketleri hisse-senedi-alıp-satmak borsa-hisse bal-gimdes-helal-seyidoğlu tablet-bulasik-deterjani helal-gida kozmetik-katki-maddeleri prejelatinize-mısır-nişastası ekmekte-kullanılan-katkı-maddeleri ekmek-enzim fungal-alfa-amilaz fenoksietanol phenoxyethanol dondurma-açık ferrozinc-kapsul-jelatini-ekteki-analizleri-yorumlar-misiniz kimyasal-değişim-helal-istihake parfüm-alkol fırın-kağıdı etilalkol-haram tavuk-kanatlı-gdo-yem-helal-kesim-yumurta-piliç yumuşatıcı izopropil-alkol vita enzim tozu-kakao protein-tozları mendil çerez-kuruyemiş-kavrulmuş-çiğ-kabuklu asi-cocuk-bebek-hak-helal-haram prejelatinize edemiyoruz poppy-seed brewers-yeast balina-amberi duru-yeşil-mercimek etanol ıslak içim-süt kakao nutmeg içecek-enerji maya şok happy-market
0 oy
gebelikteki şeker yüklemesi  işlemindeki kullanılan gikoz şurubu sanırım. bu şurub sağlıklı bir şey mi  sağlıklı besinlerle bazen eş değer söyleniyor ama doğal değil zararları nelerdir? vücut sindirimi zor yaparmı vs vs vs....
tarafından

1 cevap

0 oy
 
En İyi Cevap
Muhterem takipçimiz,


Öncelikle hassasiyetiniz için teşekkür ederiz. GİMDES bir helal ve tayyip sertifikalama kurumudur. Gebelikteki şeker yüklemesi ise tıbbi bir konudur.

Glikoz şurubuyla ilgili sormuş olduğunuz soru için;
Glikoz, sakkaroz, fruktoz bitki kaynaklı doğal tatlandırıcılardandır ve az-çok sağlık problemlerine neden olabilirler. Ancak sağlığa zararlı maddeler hakkında fıkıh hocalarının İslami bakış açısı şudur: zararlı olmak 2’dir.

-Birincisi, zatında zararlı olanlar.

-İkincisi, ihtiyara (tercihe) ve kesbe bağlı zararlı hale gelenlerdir.

Burada ilk olan bizzat zararlı olanlardır ve çok az dahi vücuda alınsa vücudun bundan zarar gördüğü mutlak olanlardır. Sodyum nitrit, sodyum benzoat, sodyum metabisülfit, MSG vs. bunlara birer misaldir ve helal sertifika verilmez.

İkincisi ise doğru tüketiminde zarar vermeyen, fakat fazla tüketildiğinde veya zamansız tüketildiğinde (mesela yemekten hemen sonra meyve yemek..) vücuda zararlı hale gelen gıdalardır. Her bir gıda böyledir. Çok fazla su içilirse hücre patlaması (otoliz) olur ve su zehirlenmesinden ölebiliriz mesela.. Bu ikincisi konusunda fıkıh herhangi bir yasak koymaz. Her insan bunu kendine zarar vermeyecek şekilde tüketebilir. Mısır şurupları da böyledir. Bizzat zararlı olmayıp fazla tüketiminde vücuda birtakım zararları vardır.
Mesela balda glikoz vardır ve az tüketimi şifa iken fazla tüketimi hasta eder. Fruktoz meyvelerde bol miktarda mevcuttur. Doğru tüketimi faydalı iken fazlası vücuda zarardır.

Umarız faydalı olmuştur.


Sağlık ve selamet dileklerimizle…
tarafından
...