Aleykümselam muhterem Eyüp Bey,
Pancar şekeri, adıyla bilinen şekerin kimyasal adı Sakkaroz'dur ve kimyasal içeriği glukoz + fruktoz→sakkaroz + su 'dur.
Bir çok gıdanın üretiminde tek başına veya sakkarozla birlikte kullanılan bir şeker daha vardır. ''Mısır şekeri'', ''mısır şurubu'', ''glukoz şurubu'', ''yüksek fruktozlu mısır şurubu'' ya da ''fruktoz şurubu'' isimleriyle adlandırılmaktadır.
Mısır şekeri de esas olarak glikoz ve fruktoz (glukoz + fruktoz) karışımından oluşmaktadır. Pancar şekerinde 50/50 olan bu oran mısır şekerinde tipine bağlı olarak ya 44/56 ya da 57/43'tür. Baldaki fruktoz/glukoz oranı ise yaklaşık 54/46'dır.
Meyvelerde de fruktoz ve glukoz ''doğal'' olarak birlikte bulunmaktadır.
Özetle glukoz ve fruktoz, bal ve meyvelerde de doğal olarak bulunduğu gibi mısır şurubunda da ''doğal olarak'' bulunmaktadır.
''Fruktoz insan organizmasına yabancı bir maddedir'' iddiası
Kimyasal olarak adını bilmesek de yüzyıllardır fruktoz ve glukozu tüketiyoruz. Meyvelerde de fruktoz ve glukoz doğal olarak bulunmatadır. Örneğin; fuktoz/glukoz yüzdesi muzda yaklaşık 5/5, üzümde 8/7, elmada 6/3, şeftalide 2/2, kayısıda 5/12'dir.
''Yüksek fruktozlu nişasta şekerinin insülin salgısını uyarmadığı ve bu nedenle diyabet ya da şeker hastalığına yol açar'' iddiası
Konunun uzmanlarına göre ortamda bir miktar glikoz bulunması, insülin salgısının uyarılması için yeterlidir. Çoğu gıda fruktozu ve glikozu doğal olarak birlikte içermektedir. Bu olgu pancar ve mısır şekeri için de geçerlidir.
Sağlık ve selamet dileklerimizle...