GİMDES - Soru & Cevap Platformu ile sizlere Helal Sertifikalama noktasında merak ettiğiniz tüm sorulara cevap vermek üzere kurulmuş bir sistemdir.

En popüler etiketler

helal-sertifikalama helal-sertifikali-urunler helal tavuk ulker helal-logo helal-sertifikali-tavuk soya-ürünü helal-organik-olmali katki-maddesi jelatin kozmetik sertifika halal-dunya-marketleri bulasik-deterjani ferrozinc-berko-helal-jelatin-analiz-gimdes-ilaç soya-sosu soya-lesitini dogal e-katki-maddeleri brosur helal-cay kefir - sistein bio organik deterjan sucuk ak-gida dr-rodzi tse-helal-sertifikalama ilac aroma tse alkol gazli-icecek icecekler helal-kozmetik ersag bitkisel su şeker bebek antibiyotik gimdes gdo grafen-helalsertifika-zararlımaddeler balmumu-petek-alerji fason-üretim şitoğlu bereket-döner naturalive-titanyum saccharomyces-cerevisiae kağıt- streç-yağlı helal-dünya-marketleri hisse-senedi-alıp-satmak borsa-hisse bal-gimdes-helal-seyidoğlu tablet-bulasik-deterjani helal-gida kozmetik-katki-maddeleri prejelatinize-mısır-nişastası ekmekte-kullanılan-katkı-maddeleri ekmek-enzim fungal-alfa-amilaz fenoksietanol phenoxyethanol dondurma-açık ferrozinc-kapsul-jelatini-ekteki-analizleri-yorumlar-misiniz kimyasal-değişim-helal-istihake parfüm-alkol fırın-kağıdı etilalkol-haram tavuk-kanatlı-gdo-yem-helal-kesim-yumurta-piliç yumuşatıcı izopropil-alkol vita enzim tozu-kakao protein-tozları mendil çerez-kuruyemiş-kavrulmuş-çiğ-kabuklu asi-cocuk-bebek-hak-helal-haram prejelatinize edemiyoruz poppy-seed brewers-yeast balina-amberi duru-yeşil-mercimek etanol ıslak içim-süt kakao nutmeg içecek-enerji maya şok happy-market
+3 oy
Küçük bebeği olan  bir anneyim.Sütüm yetmediği için ek gıda kullanmak zorundayım.Doktorum piyasada bulunan bebek mamalarından tavsiye ediyor.Fakat ben güvenemiyorum.Bana tavsiye edebileceğiniz bir bebek maması firması var mıdır?Lütfen bu konuda  yardımcı olur musunuz?
tarafından

1 cevap

+1 oy
 
En İyi Cevap
Bahsetmiş olduğunuz ürün kategorisinde  maalesef henüz GİMDES helal sertifikalı bir firma ve ürün bulunmamaktadır.

GİMDES ancak denetimlerde bulunduğu ve helal güvence sistemi doğrultusunda  kontrollerini sürdürdüğü firmaların ürünleri hakkında bilgi sahibidir. Dolayısıyla tavsiye edebileceğimiz bir firma bulunmamaktadır. Bu konuda GİMDES başkanı Dr.Hüseyin Kâmi Büyüközer'in 3-8 aylık bebekler için bir beslenme tavsiyesi bulunmaktadır. Aşağıda bu beslenme programını belirtiyoruz.   
 
3-8 Aylık  Bebek Beslenmesi Programı

Öğün    Beslenme Saati    Anne sütü          Anne sütü alınamıyorsa

1                      7.00             Anne sütü             İnek sütü (150 ml)
2                   10.00              Anne sütü             İnek sütü (150 ml)
3                   13.00              Anne sütü             Sebze çorbası (100ml) / Meyve suyu püresi
4                   16:00              Anne sütü             İnek sütü (150 ml)
5                   19.00              Anne sütü             Yoğurt (150 ml)
6                   22.00              Anne sütü             Muhallebi(150 ml)
7    Gece boyunca bebeğin isteğine göre    Anne sütü /  İnek sütü

Meyve suyu ve püresi: İlk verilecek ek gıdadır. Öncelikle elma suyu (tercihen tatlı) ile başlanır. Elma iyice yıkandıktan sonra soyulur cam rendede rendelenir süzülerek suyu elde edilir. İlk denemede 1-2 çay kaşığı veriniz. Daha sonra her gün taze hazırladığınız meyve suyunun miktarını arttırarak bir haftanın sonunda tam bir elmanın suyu verilebilir. Her hafta armut, mandalina, portakal, havuç, şeftali gibi değişik meyve suları denenebilir. Meyve sularına şeker eklenmemelidir. Çilek gibi alerji yapma ihtimali yüksek olan meyveleri daha ilerki aylarda veriniz. Aynı hafta içinde birden fazla meyve çeşidi vermeyiniz. Dördüncü aydan itibaren muz dahil olmak üzere meyve pürelerine başlanabilir.

Domates suyu: Domatesin kabukları soyulup, ezilerek tel süzgeçten geçirilir. Tülbent içinde sıkılarak pürtüksüz ve çekirdeksiz suyu alınır. Anne sütü alan bebeklerde 4-6. aylarda, anne sütü ile beslenmeyen bebeklerde daha erken başlanabilir.

Tarhana: Baharatsız yapılan tarhana çorbası 4. aydan sonra çocuklara verilebilir. Bir silme yemek kaşığı tarhana bir bardak su ile karıştırılıp kaynatılır, ılık olarak çocuğa verilir.

Kuru Baklagiller: Et ve yumurta almayan aileler çocuklarına verebilirler. Kırmızı veya sarı mercimek iyi pişirildiği takdirde bebek için iyi protein kaynağı olurlar. Diğerleri de dış zarları alınarak iyice pişirilip verilebilir.

Mercimek Çorbası: ½ çay bardağı mercimek, ½ çay bardağı bulgur veya pirinç, yarım havuç, yarım su bardağı su ile yumuşayıncaya kadar pişirilir. Pişme suyu dökülmez. Tahta kaşıkla ezilerek kevgirden geçirilir. Kıvamı koyu olursa su ilave edilir ve yarım tatlı kaşığı zeytin yağı konur. 4. aydan itibaren bir kaç tatlı kaşığı ile başlamak suretiyle, 7 aylıktan itibaren günde 4-5 yemek kaşığı verilebilir (miktar çocuğun isteğine göre ayarlanır). Mercimek sebze çorbasının içine koyularak da pişirilebilir.

Havuç Çorbası: 2 su bardağı suya bir yemek kaşığı pirinç, 3 küçük havuç eklenerek 45 dk. pişirilir. Ezilip süzgeçten geçirilerek tekrar ateşe konulup isteğe göre 1 tatlı kaşığı irmik veya tereyağı-zeytin yağı eklenebilir.

Patates Püresi: 1 orta boy patates kabuğuyla haşlanır, soyulur ve ezilir. 2-3 dövülmüş bisküvi ile karıştırılarak tam yağlı sütle kıvamlandırılabilir. Anne sütüyle beslenmeyen bebeklere 3-4 aylıkken, anne sütü alanlara 6-7. aylıkken verilebilir.

Yumurta: Su içine yumurta yıkanıp konur. Kaynama derecesindeki suda 5-6 dk pişirilir. Yumurtanın sarısı 7-8. aylardan itibaren akından ayrılarak verilir. Sarısı ya sütle ezilerek veya sadece ezilip ya da sebze çorbasıyla karıştırılarak çocuğa verilir. 11-12.aydan sonra akı ile birlikte verilir.

Kıyma: Hafif ateşte kendi verdiği suyu çekene kadar pişirilip yukarda hazırlanan sebze çorbası ve diğer çorbalar içine katılarak bebeğe verilebilir. Kıyma en uygun et verme şeklidir. Köfte: İki kere çekilmiş kıyma, az miktarda ekmek içi ve az tuzla iyice yoğrulur. Köfteler dibi yağlanmış tavada kapalı olarak pişirilir. İlk başlarken çeyrek köfte ile başlanır, gittikçe artar.

Tavuk eti, balık eti, karaciğer vb. pişirilip kemiğinden ve kılçığından iyice ayrılır, ezilerek verilir veya sebze çorbasının içine eklenir.

Sütün Hazırlanışı: İnek sütünü ve süte ilave edilecek suyu en az 10 dakika ayrı ayrı kaynatırız. İlk bir ay ile dört ay arasında iki birim süte bir birim su ilave ediniz. (40 ml süte 20 ml su) Dördüncü aydan sonra sütü sulandırmaya gerek yoktur. Bebeğinizin kabızlığı varsa süte bir çay kaşığı zeytinyağı ilave edilebilir.

Sebze Çorbasının Hazırlanışı: En erken 3. aydan sonra başlanabilir. Bir orta büyüklükte patates, 1 küçük havuç veya taze kabak küçük olarak doğrayınız, 2 su bardağı su kaynama derecesine gelince malzemeler konulup yumuşayıncaya kadar pişirilir. Tel süzgeçten hiç ezmeden geçirilerek suyu alınır. Bir tatlı kaşığı irmikle 5 dk. kaynatılarak çorba yapılır.

Ilık olan çorbayı birkaç çay kaşığı miktarından başlayarak veririz. Bebeğiniz tolere ettiği sürece miktarı giderek arttırınız ve tam bir öğün şeklinde veriniz. Sebze çorbası bebeğe alıştırıldıktan sonra veya bir hafta verilip bir sorunla karşılaşılmamışsa sulu sebze püresine geçilebilir.

Sulu Sebze Püresi: Bir orta büyüklükte patates, bir küçük havuç veya taze kabak küçük olarak doğrayınız. 2 su bardağı su kaynama derecesine gelince malzemeler konulup yumuşayıncaya kadar pişirilir. Almaya yakın 1 yemek kaşığı pirinç katılır (veya tatlandırmak için irmik katılır). Ateşten alınıp ezilir, püre haline getirilir. Daha sonra 1 çay kaşığı zeytin yağı eklenir. Bundan tam öğün olarak verilir. Bu sebzeleri tolere ediyorsa daha sonraki dönemlerde taze fasulye, mercimek, bezelye, domates, yeşil yapraklı sebzeler (ıspanak en son eklenir), gibi gıdalar da beslenme programına tek tek eklenebilir. Çocuk büyüdükçe sebze çorbası şeklinde yapılıp daha koyu olarak hazırlanır. Katılan su ilerleyen aylarda et suyu, kemik suyu şeklinde de yapılabilir. Bu çorbanın içine 2 kez çekilmiş ve pişirilmiş dana kıymasından bir yemek kaşığı koymak yararlı olur.
Muhallebi: 5. aydan itibaren (ilk 4 ayda anne sütü almayan çocuklarda daha erken başlanabilir) sebze püresinde 1-2 hafta sonra başlanır. Genellikle akşamda tek öğün olarak verilir. Bir su bardağı soğuk süte (bir kahve fincanı su), muhallebinin hazırlanmasında kullanılan süt ilk dönemlerde sulandırılmalı giderek süte geçilmelidir; bir tatlı kaşığı pirinç unu ilave ederek kısık ateşte karıştırarak pişiriniz. 6-7. aylarda pirinç ununa yulaf, mısır, buğday unları eklenebilir.
Yoğurt: Yoğurt yapmak için pastörize edilmiş veya kaynatılmış süt ılımaya bırakılır. Eli yakmayacak sıcaklığa gelince 100 ml (bir çay bardağı) yoğurt eklenir. Sütün üzeri kapatılarak kalın bir örtü ile örtülür, ılık bir yerde 5-6 saat mayalandırılır. Bebeklere her gün taze yoğurt verilir.
İlk denemede birkaç çay kaşığı yoğurt veriniz, her gün miktarını giderek arttırınız. Eğer bebeğiniz yoğurdu sevmezse daha önce denediğiniz meyvelerden birini içine koyabilirsiniz. Mümkün olursa yoğurdu pekmezle beraber vermeye alıştırmak kansızlığı önlemede faydalı olacaktır.

Ek Besin Verilirken Dikkat Edilecek Noktalar:

•  İlk kez verilecek besinler açken denenmelidir.
•  Her yeni gıdaya tek tek ve çok az miktarda (bir çay kaşığı) başlanmalıdır. Bebeğin alımına uygun olarak 3-4 gün içinde miktarı arttırılmalıdır. Böylece besin maddesine alerjisi tespit edilebilir.
•  Bebek istemediği bir besini almak için zorlanmamalıdır. 2-3 hafta sonra tekrar denenmelidir.
•  Ek gıdalara tek öğün olarak başlanır. Bebek 6 aylık olduğunda anne sütüne ilaveten günde 2-3 öğün ek gıda verilebilir.
•  Bebeklere doğal ve taze hazırlanmış besinler verilmelidir. Dondurulmuş yiyecekler, konserve ve hazır gıdalar asla beslenme programına konmamalıdır.
tarafından
tarafından seçilmiş
...