1.SORU:
GİMDES olarak belirtmiş olduğunuz ürün kategorisinde sertifikalandırma işleminde dikkat edilen hususlar ve özellikle kritik hususlar hakkında detaylı bilgi edinebilmeniz için GİMDES sitesinde ilan edilmekte olan GİMDES helal standardını aşağıda link olarak veriyoruz.Bu standart içerisinde 6. HELAL KESİM : 6.1 HAYVAN VE KANATLILARIN KESİM ÖNCESİ ŞARTLARI ve devamını incelediğiniz taktirde bilgi edineceksinizdir.
http://www.gimdes.org/gimdes-standartlari/gimdes-helal-standardi
2.SORU :Yem rasyonu başta olmak üzere diğer belirttiğiniz bütün hususlar incelenmektedir.
4.2 BİYOTEKNOLOJİ YÖNTEMİ İLE ELDE EDİLEN GIDA VE İÇECEKLER
“GDO’lu (genetiği değiştirilmiş organizmalar) ürünler insan sağlığı ve dini açıdan şüpheli ve riskli görüldüğü için sertifikalandırma işlemine tabi tutulmayacaktır.”
GİMDES başkanı Dr.Hüseyin Kâmi Büyüközer'in helal kesim tavuk hakkında kamuoyuna vermiş olduğu bilgiyi aşağıda özet olarak yayınlıyoruz.
Sağlık ve selamet dileklerimizle.
HELAL KESİM TAVUK NEDİR?
HELAL KESİME ETKİ EDEN KRİTİK NOKTALAR NELERDİR?
Tavukta Helal Kesime etki eden kritik noktalar, embriyondan başlayıp tüy yolumuna kadar sürecek bir yolculuğu kapsamaktadır.
Ziyaret Edilen Tavuk Çiftliklerindeki Gözlemlere Ait Rapordur:
Etlik tavuklar genelde 10000 ve 20000 başlık kümeslerde, yumurta tavukları ise 50000 ile 200000 başlık kümeslerde beslenmekte ve yetiştirilmektedir. Kümesler tek kat olabildiği gibi 2 bazen de 3 katlı dahi olabilmektedir. Duvarlara monte edilmiş büyük pervanelerle havalandırma sistemleri kurulmuş ve aydınlatma sistemleri gayet yeterlidir. Kapalı kümeslerde kafesler içinde tutulan tavukların yemlenmeleri ve sulanmaları otomatik olarak yapılmakta olup dışkıları veya yumurtaları da yine otomatik olarak yürüyen konveyör sistemleri ile alınmaktadır. Açık kümeslerde ise zemin toprak vb. maddelerle kapatılmış ve tavuklar serbest dolaşabilmektedir.
Denetimlerimiz esnasında yemlerden, etlerden, yumurtalardan aldığımız numunelerde yapılan analizlerde; ette GDO kalıntısına, yumurtalarda sentetik renklendiricilere, yemlerde antibiyotiklere rastlanmamıştır. Genelde yetiştirilen ırklar Kanada(beyaz) ve Fransız(kırmızı) cinsi melez ırklardır. Bu ırkların özelliği; çok yem yeme, az hareket etme, yemi ete çevirme, geceleri ışık altında uyumamalarıdır. Bu şartlar altında etlik bir tavuk 45 günde kesim ağırlığına(yaklaşık 2.5 kg) gelebilmektedir.
Halk arasında hormon kullanılıyor efsanesi, maalesef bir takım karanlık odakların sansasyonel ifadeleri olup buna gerek yoktur. Çünkü bu ırk özel ve uzun çalışmalar sonunda geliştirilmiş melez bir ırktır. Yapılan hata ise kendi köy tavuklarımızla kıyaslanmasıdır. Kanada cinsi beyaz Ros ırklar 43-45 gün sonunda kesim ağırlığına ulaşmakta ve bu günden sonra yenilen yemin ete dönüşüm verimliliği azaldığından kesilmektedir.
Kesilmedikleri taktirde halk arasında söylendiği üzere ölmemekte, sadece verimlilik düşmüş olarak büyümeye devam etmektedir. Yetiştirilme şartlarında hastalıklara ve salgınlara karşı korunaklı olmaları için antibiyotik verilebilmekte ve fakat kesim öncesi 3 ila 7 gün öncesinden(kullanılan antibiyotiğin cinsine göre değişir) bu antibiyotik kesilmektedir. Yetiştirilme aşamalarında, sevkiyat öncesinde, kesim öncesinde ve sonrasında mutlaka veteriner hekimler tarafından kontrolleri yapılmaktadır.
KANATLILARIN HELAL KESİMİ
Hangi şekilde olursa olsun mekanik bıçakla kanatlı kesimine izin verilmez:
1. Kanatlılarda tesisin üretim hacmine uygun olacak şekilde bir veya birden fazla kasap vasıtası ile elle kesim yapılmalıdır. Kasaplar Müslüman olmalıdır. Kasap/veya Kasaplar hareketli hatla gelen kanatlıları “Bismillahi Allahu Ekber” duasını ezberinden söyleyerek sırayla bıçakla ve elle kesmelidir.
2. Bıçak olarak tek ağızlı tip kullanılmalıdır ve daima bilenmiş durumda muhafaza edilmelidir.
3. Kesim işlemi esnasında, kanatlının gırtlak, yemek borusu ve boyun bölgesindeki ana kan damarları kesilir. Boyun birden kopartılmamalıdır
4. Kasap, herbir kanatlının tam olarak boğazlandığını kontrol etmelidir. Kanatlılar yolunmaya gitmeden önce kesimin sonucu olarak ölmüş olmalıdır.
5. Tüy yolma işleminde azami 54 C derecede temiz bir sudan en fazla 3.5 dakikada geçirilmesine izin verilir
ŞOKLAMA NEDİR ? ŞOKLAMA KAZANI BİLGİSİ ?
HAYVANLARIN SERSEMLETİLMESİ
Büyükbaş ve küçükbaş hayvanlarda hiçbir çeşit şoklamaya izin verilmez
Piliçin ölmesini ve bayılmasını önleyecek, sadece sersemletecek şartlara uygun elektrik akımının verilmesi, Max 25 V [0,3-0,5 amper ] ve 15 sn uygulanmasına izin verilmektedir.
Uygulanan maximum 25 V akımın 15 sn süre ile etki etmesi normal şartlarda elektroşok kalibrasyonu tarafından izlenip kontrol altında tutulabilirken, elektrik kesilmesi durumunda hayvanların ne kadar süre ile suda kaldığı net bilenemeyeceğinden boğulma ile ölüm gerçekleşebilir. Bundan dolayı kesinti anında havuzdaki tavuklar derhal sorumlu personel tarafından çıkartılmalıdır. Havuzda kalıp ölen tavukların ise imhası yapılmalıdır.
Bu iş için sorumlu iki personel olmalıdır. Birinin olmaması durumunda diğer bir personelin bu görevi yerine getirmesi gerekmektedir.
Ancak bütün dünyada olduğu gibi ülkemizde de sersemletme amaçlı elektro şoklamayı da tamamen devre dışa bırakacak sistemler üzerinde yoğun çalışmalar sözkonusudur.
GİMDES’in bu sahada yaptığı çalışmalar sonucunda bazı büyük kapasiteli firmalarımız elektroşoklama sistemine gerek göstermeyecek mekanik tutucularla tavuğu kesim noktasına getirecek sistemleri devreye sokma çalışmalarını sürdürmektedirler.
HAŞLAMA KAZANI ?
GİMDES Helal Sertifikalama Sisteminde Haşlama kazanı söz konusu değildir. Bunun yerine Tüy ıslatma kazanı diyebiliriz. Burada suyun sıcaklığı 52 derece civarında olmalıdır ve havuzun suyu sürekli yenilenmelidir. Tavukların havuzdan geçis süresi 3.5 dakikayı geçmemelidir. Bu kazana giriş ve çıkışında tavuğun deri altı sıcaklığı 41-42 derece civarında seyretmelidir. Bu şartlar uluslararası fıkıh uleması tarafından kabul edilen şartlardır. Bu şartlarla, içeriden veya dışarıdan difizyon yolu ile necasetin ete geçmesi engellenmiş olmaktadır
Ancak uluslararsı müslüman kamu oyunun istekleri istikametinde ılık su havuzuna da gerek görmeden bant yürürken, sabit püskürtme memelerden ılık nemli hava püskürterek tüy yolmayı kolaylaştıran ve kuru yolmaya benzer bir sistem kulanmaya başlanmıştır. Ülkemizde de GİMDES helal sertifikalı bir firmamız ilk tesislerini kurmuş bulunmaktadır.
Bu işleme gerek görmeden küçük işletmeler tamamen elle veya mekanik aletlerle, sıcak soğuk su kullanmadan, kuru yolma yapmaktadırlar.
Tüy yolmanın devamında, iç organlar çıkarıldıktan sonra iç ve dış tazyikli temiz su ile tavuk yıkanır.
Bugün fabrikasyon yetiştirilen bütün tavukların etlerinde ur (tümör) oluştuğu iddiası
GİMDES Helal Sertifikalı tavukların etlerinde sık sık yapılan laboratuar testlerinde asla böyle bir bulguya bugüne kadar rastlanmamıştır. İddiacılar, halkı tedirgin eden bu iddialarını ispat etmelidirler.