GİMDES - Soru & Cevap Platformu ile sizlere Helal Sertifikalama noktasında merak ettiğiniz tüm sorulara cevap vermek üzere kurulmuş bir sistemdir.

En popüler etiketler

helal-sertifikalama helal-sertifikali-urunler helal tavuk ulker helal-logo helal-sertifikali-tavuk soya-ürünü helal-organik-olmali katki-maddesi jelatin kozmetik sertifika halal-dunya-marketleri bulasik-deterjani ferrozinc-berko-helal-jelatin-analiz-gimdes-ilaç soya-sosu soya-lesitini dogal e-katki-maddeleri brosur helal-cay kefir - sistein bio organik deterjan sucuk ak-gida dr-rodzi tse-helal-sertifikalama ilac aroma tse alkol gazli-icecek icecekler helal-kozmetik ersag bitkisel su şeker bebek antibiyotik gimdes gdo grafen-helalsertifika-zararlımaddeler balmumu-petek-alerji fason-üretim şitoğlu bereket-döner naturalive-titanyum saccharomyces-cerevisiae kağıt- streç-yağlı helal-dünya-marketleri hisse-senedi-alıp-satmak borsa-hisse bal-gimdes-helal-seyidoğlu tablet-bulasik-deterjani helal-gida kozmetik-katki-maddeleri prejelatinize-mısır-nişastası ekmekte-kullanılan-katkı-maddeleri ekmek-enzim fungal-alfa-amilaz fenoksietanol phenoxyethanol dondurma-açık ferrozinc-kapsul-jelatini-ekteki-analizleri-yorumlar-misiniz kimyasal-değişim-helal-istihake parfüm-alkol fırın-kağıdı etilalkol-haram tavuk-kanatlı-gdo-yem-helal-kesim-yumurta-piliç yumuşatıcı izopropil-alkol vita enzim tozu-kakao protein-tozları mendil çerez-kuruyemiş-kavrulmuş-çiğ-kabuklu asi-cocuk-bebek-hak-helal-haram prejelatinize edemiyoruz poppy-seed brewers-yeast balina-amberi duru-yeşil-mercimek etanol ıslak içim-süt kakao nutmeg içecek-enerji maya şok happy-market
+3 oy
Tavuk konusunda son günlerde kafam çok karıştı özellikle fabrikasyon tavuk üretiminde  45 gün olayı, tavukların beyin tümörü yaptığı ve  yemleri gibi konularda helal sertifikalı tavuklarda aynı mıdır? Aynı tehlikeli durumları içermekte midir?
tarafından
tarafından düzenlendi

1 cevap

+4 oy
 
En İyi Cevap
Öncelikle hassasiyetinizden ve duyarlılığınızdan dolayı teşekkür ederiz.

GİMDES olarak helal sertifikalandırma standardımız gereği ürünlerin helal, sağlıklı, tayyib, hijyenik vb. özellikleri barındıran necasetten arındırılmış, fıtrata aykırı bir içeriğe sahip olmaması koşulu incelenmektedir.

Bahsettiğiniz ürün kategorisinde belirttiğiniz durumla ilgili olarak maalesef basın yayın organlarında birçok olay ortaya konmaktadır. Sizin de belirttiğiniz gibi ''Yetişme Tarzı'' hususunu da içeren GİMDES helal standardı GİMDES sitesinde ilan edilmektedir. Bu standart da ilgili maddeleri incelerseniz bu hususta detaylı bilgi edinebilirsiniz.

Bilgiyi aşağıda link olarak gönderiyoruz.

http://www.gimdes.org/gimdes-standartlari/gimdes-helal-standardi

Ayrıca bu konuda kamuoyunu doğru bilgilendirmek adına GİMDES başkanı Dr.Hüseyin Kâmi Büyüközer'in GİMDES dergisinde yayınlanmış olan ''Helal kesim Tavuk Nedir?'' başlıklı makalesini aşağıda yayınlıyoruz.

En doğrusunu Allah(c.c) bilir.
Sağlık  ve selamet dileklerimizle.

HELAL  KESİM TAVUK NEDİR?
GİMDES  SERTİFİKALI  ÜRÜNLERDE  EN  ÇOK  MERAK  EDİLEN  KONU : HELAL KESİM TAVUK  
HELAL KESİME ETKİ EDEN KRİTİK NOKTALAR NELERDİR?
Tavukta Helal Kesime etki eden kritik noktalar, embriyondan başlayıp tüy yolumuna kadar sürecek bir yolculuğu kapsamaktadır.
Ziyaret Edilen Tavuk Çiftliklerindeki Gözlemlere Ait Rapordur:
Etlik tavuklar genelde 10000 ve 20000 başlık kümeslerde, yumurta tavukları ise 50000 ile 200000 başlık kümeslerde beslenmekte ve yetiştirilmektedir. Kümesler tek kat olabildiği gibi 2 bazen de 3 katlı dahi olabilmektedir. Duvarlara monte edilmiş büyük pervanelerle havalandırma sistemleri kurulmuş ve aydınlatma sistemleri gayet yeterlidir. Kapalı kümeslerde kafesler içinde tutulan tavukların  yemlenmeleri ve sulanmaları otomatik olarak yapılmakta olup dışkıları veya yumurtaları da yine otomatik olarak yürüyen konveyör sistemleri ile alınmaktadır. Açık kümeslerde ise zemin toprak vb. maddelerle kapatılmış ve tavuklar serbest dolaşabilmektedir.
Denetimlerimiz esnasında yemlerden, etlerden, yumurtalardan aldığımız numunelerde yapılan analizlerde; ette GDO kalıntısına, yumurtalarda sentetik renklendiricilere, yemlerde antibiyotiklere rastlanmamıştır. Genelde yetiştirilen ırklar Kanada(beyaz) ve Fransız(kırmızı) cinsi melez ırklardır. Bu ırkların özelliği; çok yem yeme, az hareket etme, yemi ete çevirme, geceleri ışık altında uyumamalarıdır. Bu şartlar altında etlik bir tavuk 45 günde kesim ağırlığına(yaklaşık 2.5 kg) gelebilmektedir.
Halk arasında hormon kullanılıyor efsanesi, maalesef bir takım karanlık odakların sansasyonel ifadeleri olup buna gerek yoktur. Çünkü bu ırk özel ve uzun çalışmalar sonunda geliştirilmiş melez bir ırktır. Yapılan hata ise kendi köy tavuklarımızla kıyaslanmasıdır. Kanada cinsi beyaz Ros ırklar 43-45 gün sonunda kesim ağırlığına ulaşmakta ve bu günden sonra yenilen yemin ete dönüşüm verimliliği azaldığından kesilmektedir.
Kesilmedikleri taktirde halk arasında söylendiği üzere ölmemekte, sadece verimlilik düşmüş olarak büyümeye devam etmektedir. Yetiştirilme şartlarında hastalıklara ve salgınlara karşı korunaklı olmaları için antibiyotik verilebilmekte ve fakat kesim öncesi 3 ila 7 gün öncesinden(kullanılan antibiyotiğin cinsine göre değişir) bu antibiyotik kesilmektedir. Yetiştirilme aşamalarında, sevkiyat öncesinde, kesim öncesinde ve sonrasında  mutlaka veteriner hekimler tarafından kontrolleri yapılmaktadır.          
GİMDES Helal Standardında Helal kesim aşağıdaki düzenlemelere göre yürütülmektedir.

1. Helal kesim ancak bir Müslüman tarafından yerine getirilmelidir. Bu kişi, aklı yerinde ve ergen çağda olmalıdır. İslamda hayvanların boğazlanması ile ilgili şartları, kuralları ve esasları kavramış olmalıdır.
2. Kesilecek hayvanlar, Müslümanlar tarafından yenilebilen ve helal şartlarda olan bir hayvan olmalıdır.
3. Kesim esnasında hayvanın canlı olması veya diri olduğu zannını verecek görünümde olması şarttır.
4. Boğazlama soluk ve yemek borularının kesilmesi ile gerçekleştirilir. Atar damar ve boyundaki ana damar, her iki ana damardan her ikisi kesildiği zaman, otomatik olarak kesim tamamlanmış olur. Omurilik ve kafanın tamamı kesilmemelidir. Bu şekilde yapılan bir kesim kanın tamamen ve hızlı bir şekilde çıkmasını sağlar.
5. Boğazlama yalnız bir defada yapılmalıdır. Boğazlamanın “kesim işlemi”, boğazlama esnasında, kesme aletinin hayvanı terk etmediği süresince geçerlidir. Bıçağın herhangi bir ayrılışı, boğazlama hareketinin bir sonu olarak kabul edilir. Bir hayvan üzerinde çok sayıda boğazlama hareketi kabul edilmez.
6. Kanın akıtılması kendiliğinden ve tam olarak sonuçlandırılmalıdır.
7. Hayvanın derisinin soyulmasına veya kanatlının tüylerinin yolunmasına hayvanın tam olarak öldüğü anlaşıldıktan sonra başlanmalıdır.
8. Şüpheden uzak kalınması için boğazlama testereleri, aletleri ve takımları sadece helal hayvanların boğazlanmasında kullanılmalıdır. Boğazlama testeresi veya aleti, her zaman keskin durumda muhafaza edilmelidir.
9. Helal boğazlama eylemine, normal boyunlu hayvanların nefes borusu ağzı(gırtlak çıkıntısı)’nın hemen öncesinde: tavuk, hindi, kaz, deve kuşu, deve gibi uzun boyunlu hayvanlar için nefes borusu ağzının hemen sonrasında bazı noktalarda bir yarma işlemi ile başlanılmalıdır.
10. Herbir hayvanın boğazlanmasından önce hızla dua edilmesi için yüksekçe “Bismillah Allahu Ekber” sözcüğü söylenmelidir.
11. Boğazlamanın amacı, başka niyetler için değil, sadece Allah rızası için olmalıdır.

KANATLILARIN HELAL KESİMİ
Hangi şekilde olursa olsun mekanik bıçakla kanatlı kesimine izin verilmez:
1. Kanatlılarda tesisin üretim hacmine uygun olacak şekilde bir veya birden fazla kasap vasıtası ile elle kesim yapılmalıdır. Kasaplar Müslüman olmalıdır. Kasap/veya Kasaplar hareketli hatla gelen kanatlıları “Bismillahi Allahu Ekber” duasını ezberinden söyleyerek sırayla bıçakla ve elle kesmelidir.
2. Bıçak olarak tek ağızlı tip kullanılmalıdır ve daima bilenmiş durumda muhafaza edilmelidir.
3. Kesim işlemi esnasında, kanatlının gırtlak, yemek borusu ve boyun bölgesindeki ana kan damarları kesilir. Boyun birden kopartılmamalıdır
4. Kasap, herbir kanatlının tam olarak boğazlandığını kontrol etmelidir. Kanatlılar yolunmaya gitmeden önce kesimin sonucu olarak ölmüş olmalıdır.
5. Tüy yolma işleminde azami 54 C derecede temiz bir sudan en fazla 3.5 dakikada geçirilmesine izin verilir

ŞOKLAMA NEDİR ? ŞOKLAMA  KAZANI BİLGİSİ ?
HAYVANLARIN SERSEMLETİLMESİ
Büyükbaş ve küçükbaş hayvanlarda hiçbir çeşit şoklamaya izin verilmez
Piliçin ölmesini ve bayılmasını önleyecek, sadece sersemletecek şartlara uygun elektrik akımının verilmesi, Max 25 V [0,3-0,5 amper ] ve 15 sn uygulanmasına izin verilmektedir.
Uygulanan maximum 25 V akımın 15 sn süre ile etki etmesi normal şartlarda elektroşok kalibrasyonu tarafından izlenip kontrol altında tutulabilirken, elektrik kesilmesi durumunda hayvanların ne kadar süre ile suda kaldığı net bilenemeyeceğinden boğulma ile ölüm gerçekleşebilir. Bundan dolayı kesinti anında havuzdaki tavuklar derhal sorumlu personel tarafından çıkartılmalıdır. Havuzda kalıp ölen tavukların ise  imhası yapılmalıdır.
Bu iş için sorumlu iki personel olmalıdır. Birinin olmaması durumunda diğer bir personelin bu görevi yerine getirmesi gerekmektedir.

Ancak bütün dünyada olduğu gibi ülkemizde de sersemletme amaçlı elektro şoklamayı da tamamen devre dışa bırakacak sistemler üzerinde yoğun çalışmalar sözkonusudur.
GİMDES’in bu sahada yaptığı çalışmalar sonucunda bazı büyük kapasiteli firmalarımız elektroşoklama sistemine gerek göstermeyecek mekanik tutucularla tavuğu kesim noktasına getirecek sistemleri devreye sokma çalışmalarını sürdürmektedirler.
tarafından
tarafından seçilmiş
...